Meddelare: Johan Sjölund  År: 1908

Socken/stad: Borgsjö  By/kvarter: Ede

Jag och en i Byn i Torp skulle iväg till en gumma och köpa brännvin. Kamraten hette Johan Persson och var en sådan där hemlighetsmakare. Fick vi så se en stor orm ligga i diket vid vägen. Johan pekade med sin käpp mot ormen, läste och spottade och gjorde en hop andra konster, och bäst det var kom ormen uppkrälandes på vägen. Johan gick före och pekade på ormen med käppen, och ormen höll efter honom ända in i stugan. Den där käringen brukade vara obenägen att släppa till brännvin, och hon kunde vara rätt svår i käften, då det så bar till, men nu blev hon så rädd, att hon tog fram brännvinet på eviga fläcken, och ingenting ville hon ha för det. Då vi kom ut, körde Johan iväg med ormen, men denne var då så elak, att det bara fräste om honom. - Det där tilldrog sig någon gång på 1870-talet, och jag försäkrar, att det är sanning och ingen dikt. Johan Persson var i motsats till många av den där sorten en utomordentligt snäll karl, och han gjorde aldrig någon illa, men väl ställde han tillrätta, vad andra förstört.

Ur Hammarsedtska arkivet. Nm: Trollkunniga I.